Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

Elférnek... sokkal többen is...

2015. szeptember 25. - Ad Dio

El. Kétségtelen tény. 

Európa lakosságának összlétszámára vetítve elenyésző ezrelék a beérkező migráns tömeg. Akadnak országok a közel keleten, ahol a lakosság számához viszonyított arányuk meghaladja a 25%-ot. Mit nyígunk mi a kis koszos ezreléknyi migránsunktól? Európa ráadásul több nagyságrenddel gazdagabb mint az említett országok.

Mindez igaz. De.

Első sorban meg kell állapítani, hogy nem a bevándorlás számszerű tömegével van a gond, hanem a bevándorlás intenzitásával. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy Magyarország képes lenne befogadni akár százezres tömeget is, ha kapna rá időt. Mondjuk 10 évet. Ez körülbelül az a tempó volna, amivel a Németek fogadták a török bevándorlókat 1961-2000 közt (az országokra méretarányosan átültetve). Ma viszont az Unió területére napi 10-15.000 ember érkezik, az idei év alatt előreláthatóan a beérkezők száma meg fogja közelíteni az 1.000.000-t. Zöme célországul Németországot választja, így a belügyminiszter 800.000-es szeptember eleji becslése helytálló lesz.

Mielőtt továbblépnénk, vizsgáljuk meg, hogy mit is kell tennünk első körben ezekért az emberekért amikor megérkeznek hozzánk.

- regisztráció

- ideiglenes elhelyezés

- alapvető szükségletek ellátása

- menekültkérelem elbírálása

- letelepítés, végleges lakóhely kialakítása

- szociális ellátórendszerbe illesztés

Egyelőre tekintsük idáig a folyamatot.

Hogy zajlik a gyakorlatban? A regisztráció elvben lezajlik egy beléptető országnál, valójában jellemzőbb az, hogy "ahol sikerül". Ezután az ideiglenes elhelyezés következik. Ez már a célországban történik meg. A beérkezőket jellemzően sátortáborokban vagy közintézmények nélkülözhető termeiben helyezik el. A táborok kezelhető mérte valahol 500-1000 fő közt van. Ennél nagyobb táborok már egyre komolyabb problémákat jelentenek. Aki élt már tábori körülmények közt, az tudja miről van szó.

Miután ilyen módon letelepítettük az embereket, jöhet a menekült kérelem elbírálása. A problematika ismert: hiányzó személyazonosító okmányok, nyelvi problémák, adott esetben írástudatlanság az egyik oldalról. Hiányzó egységes szempontrendszer, elégtelen intézményi kiépítettség a másik oldalról.

Ha valakinek elutasítják a menekült kérelmét, felebezhet az európai jogrendek megfelelően akár az emberi jogi bíróságig. A felebezés idejére a határozat végrehajtása szünetel. Amennyiben megkapja a menekült státuszt, le kell telepíteni végleges helyre és be kell emelni a szociális ellátórendszerbe. Papírok, társadalombiztosítás, oltások, gyerekek iskolai beirtása stb. Mindez értelemszerűen az ellátórendszerek kibővítésével jár.

Ezt azért írtam le, hogy tudjuk viszonyítani, hogy mit jelent az, hogy Németországban, ahol a közigazgatás hatékonysága minden bizonnyal az egyik legmagasabb szintű, jelen pillanatban 300.000 menekül kérelemmel vannak elmaradva! A regisztráción és a sebtében létrehozott menekülttáborokon kívül SEMMI nem tartja a tempót a bevándorlással.

Akad aki a helyzetet látva felteszi a kérdést, hogy ha Törökország be tud fogadni 1.2 millió embert, akkor Németország mit bénázik a maga koszos félmilliójával? Nos a közel keleti országok nem Európa :-). Nem lebecsülve azt a hatalmas erőfeszítést amit tesznek, azért ki lehet jelenteni, hogy az egész folyamat nagyságrendekkel egyszerűbb: a beérkezőket letelepítik egy sátortáborba, amit zömében nyugati országok erős pénzügyi támogatása mentén hoznak létre és üzemeltetnek. A beérkezők jogai minimum hiányosak. Az ellátásuk tényleg a minimumra korlátozódik. És van még egy el nem hanyagolható részlet ami különbözik. Mi itt Európában ragaszkodunk egy évezredes népszokáshoz:  évente egyszer (2-5 hónapig) telet tartunk. Ilyenkor hideg van és sötét a víz meg kemény lesz. Mindezt azért csináljuk hogy élvezhessük a kandallóban pattogó fa romantikus hangját. Vagy valami ilyesmi. 

A menekülteknek épp ezért a nyújtandó minimum sokkal többet jelent mint a közel keleten. Jelezném, figyelem a német híreket és nemigen látok benne százezres tömegeket befogadó konténervárosokat. Szintén alig talált visszhangra a kormány azon törekvése, hogy lakossági tulajdonban lévő ingatlanokat béreljenek ki a menekülteknek.

A tél pedig nem "közeledik", hanem konkrétan a  nyakunkon van. És akkor ezt most vessük össze még egyszer azzal az információval, hogy Németország még a menekült kérelmek elbírálása sem tart sehol.

Európa ezzel az intenzitással még a befogadás rövid távú feladatait sem tudja ellátni, nemhogy a közép vagy hosszútávúakat... A végeredmény káosz. A káosz feszültség. A feszültség kapkodás. A kapkodás hibaforrás. A hiba tovább ront a helyzeten (vö Németország meg akarja VONNI a pénzügyi segélyt a menekültektől).

Ez így nem megy... 

Nincs más megoldás, lassítani kell a beáramlás sebességét.

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr697822504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása