Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

Krízis és probléma 2.

2015. szeptember 25. - Ad Dio

Az orvoslás "kritikus állapotnak" olyan helyzetet nevez amiben a beteg életkilátásai bizonytalanok vagy kimondottan rosszak, sürgős életmentő és életfenntartó kezelések szükségesek. Az ilyen állapotú beteg ellátása egészen másképp zajlik, mint a normál állapotú beteg kezelése.

Ilyenkor egy cél határoz meg mindent: el kell hárítani a kritikus állapotot kiváltó tényezőket és az egészségkárosodást meg kell állítani. Illetve legalább annyira kezelni a károsodást, hogy a beteg szállíthatóvá, normál ellátás keretében elláthatóvá váljon. Röviden: stabilizálni kell az állapotot.

A kritikus helyzet sok szempontból különleges.

- A betegnek a jogállása más. Paradoxon, de döntésképtelennek, ugyanakkor cselekvőképesnek tartjuk.  

- Más az ellátó felelőssége is. Amennyiben orvosról beszélünk, az életmentő beavatkozások elmulasztása foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény, míg egy fogtömés megtagadása maximum orvosetikai vétség.

- Nincs harmadik fél, aki jogilag részt vesz a helyzetben. Vagyis például amikor egy orvos egy betegen életmentő beavatkozást hajt végre, nem mondhatja a hozzátartozó, hogy "talán nem kéne". Vagyis mondhatja, de az orvos köteles nem figyelembe venni ezt (erőszakot persze nem alkalmazhat, de ez már más lapra tartozik).

- Az orvosetika alapvető elveit is erősen allegorikusan értelmezzük ilyenkor. A "nem ártás" elve például senkit nem érdekel egy szívmasszázsnál. Ha törik a borda, akkor törjön. Gégpreparálás tollszárral? Mi sem természetesebb. "Igazságosság" elve? Ha két beteg közül csak az egyiket tudja megmenteni az orvos, akkor csak egyiket fogja. És arra nézve hogy melyiket választja, nagyon nehezen  adható irányelv.

- A kockázat és az idő egymáshoz viszonyított helyzete is megváltozik. Normál esetben egy-egy orvosi probléma feltárására szánt idő, nagyban csökkenti a kezelés rizikóját. A cél minél több információt beszerezni, ennek az információszerzésnek az időtartama nem befolyásolja érdemben a betegség lefolyását. Ha kell konzultáció, külső szakértő, bármi belefér. Kritikus helyzetben egész más a szituáció: az idő kulcsfontosságú a beteg életkilátásainak a szempontjából. Ilyenkor a leglényegesebb információk megszerzése után azonnal kell cselekedni, természetesen a kapkodást elkerülve. 

- A kritikus állapotú beteg kezelésében nem feltétlenül a szerteágazó szakmai tudás a leglényegesebb tényező. Sokkal fontosabb a gyors döntések meghozatalára való képesség. Alkalmasint egy jól képzett elsősegélynyújtó többet tehet egy artériásan vérző emberért, mint egy komplett évfolyam radiológus professzor.

Európa kritikus állapotú beteg. A normális politikai eljárások - amelyek békeidőben működnek - teljesen működésképtelenek most. Alapvető jogok ütköznek alapvető jogokkal. Erkölcs a józan ésszel. A választók és a választottak véleménye nagyon messze sodródott egymástól. A probléma összetett. A helyzet nem egyértelmű és nem tehető azzá egy-egy szólam - még oly gyakori - elsütésével sem. Az idő ellenünk dolgozik. Cselekedni kell.

A krízis idejére el kell felejteni a békeidős politizálást és gondolkozást. Meg kell nevezni a no1 célt: stabilizálni Európa helyzetét.  Ha Európa nincs, semmi más sincs. Ennek kell alárendelni minden mást: belpolitikát, alapvető jogok agyonértelmezését (természetesen a humánum tág keretein beül maradva!), az európai hatalmi helyzetet, az általános erkölcsi és ízlésrendszerünket. Mindent amit megszoktunk a mindennapokban.

Ahogy - dacára annak, hogy a szükséges tudás birtokában van - nem minden orvos jó mentőorvosnak, úgy nem feltétlen minden politikus képes adaptálódni a krízis okozta új rendszerhez. Európa vezetőinek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a helyzet stabilizálódjon. Aki pedig nem tud felnőni a feladathoz, ahelyett új embereket kell bevonni

Elsődleges cél az, hogy Európa jobban meg ne roskadjon, hogy az állapot legalább stabilizálódjon, az alapvető rend és kezelhetőség visszatérjen. 

A cél eléréséhez az eszköz: a bevándorlás sebességének minden elérhető eszközzel való lassítása! Bele kell állni a folyamatba és ott lassítani, ahol csak lehet. Akkor is, ha ez egy-egy tagállamnak, tranzitállamnak vagy akár a migránsoknak kellemetlen/kényelmetlen/problémás helyzetet teremt. 

Európa stabilitásának helyreállítása közös célja minden szereplőnek. Épp úgy érdeke a tagállamoknak, mint a tranzitországoknak vagy épp a migránsoknak. Együtt kell cselekedni és most már haladéktalanul.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr697819914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása