Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

Európában egyre több a betöltetlen állás...

2015. szeptember 26. - Ad Dio

Európában a 2008-as válság okozta visszaesést leszámítva egyre nő a betöltetlen állások száma.

A munkanélküliségi ráta lassan növekszik.

Kocsmákban ilyen pillanatokban hangzik el az ominózus kérdéssor: mivanmivanmivan?

No induljunk neki megint.

Az elmúlt évszázadban az európai démosz kissé megkergült és fura tüneteket kezdett  produkálni:

- öregszünk. Emelkedik az átlagéletkor.

- ezért-azért megmercsak', az európai nők egyre kevesebb gyermeket vállalnak

- a várható életkor megemelkedett

- létrejött egy új életszakasz, a nyugdíjaskor, amely egyre növekvő számú új feladatokat generál

- a fiatalok egyre később állnak munkába, egyre kitolódik a gyermekvállalás is

Mindezek mellett azt várhatnánk, hogy a munkanélküliségi ráta leesik, hovatovább idővel komoly munkaerőhiány alakul ki.

Csakhogy nem ezt látjuk a valóságban. És ez zavarba ejthet. Vajon mi okozza azt, hogy az egymást erősítő tényezők, amelyek egyfelől a munkaerő szükséglet növekedését, másfelől a munkaerő kínálat csökkenését eredményezik a munkanélküliségi rátában nem érhetőek tetten?

Nos a társadalom egy nagyon bonyolult szerkezet, ahol az egyes elemek számtalan módon hatnak egymásra. Így most sem csak ezek a tényezők befolyásolják a képletet. 

A gazdaságnak van egy szerkezete, ami a termelés és szolgáltatás rendszerét meghatározza. Jelenleg Európára az jellemző, hogy a termelés aránya csökken a szolgáltatás javára. Ennek az a legfőbb oka, hogy az európai munkaerő nagyon drága, amit lehet olcsóbb helyeken oldunk meg. Másik következménye ugyanennek a ténynek az, hogy a megmaradó termelés is egyre jobban automatizálódik. A termelés bizonyos része tartósan megmarad Európában, de a perifériára épül. Itt látszólag ellentétes tendenciák is megfigyelhetőek, de ezek nem változtatnak lényegesen az összeurópai képen.

A társadalmon belül az oktatás/képzés súlya és a kvalifikált munkaerő specializálódása látszik erősödni. Viszont ennek a határai is felsejlenek: a magas iskolázottság eléréséhez számos tényező megléte szükséges, ezért a társadalom csak egy bizonyos része érheti ezt el. Ez a részarány növelhető de csak egyre növekvő befektetéssel. A jövő társadalmában előreláthatón meg fog nőni az a réteg, aki nem képes bekapcsolódni a szolgáltatás uralta magas iskolázottságot igénylő munka világába, így valósággá válhat a ma még csak populizmus szintjén létező alapjövedelem - de ez scifi, most elég ennyi.  .

Mindezen változások vizsgálata közelebb vihet bennünket a munkanélküliségi ráta és a betöltetlen állások számának növekedése okozta látszólagos ellentmondás kibogozásához.

No de akkor most van szüksége Európának munkás kézre, avagy sem?! Erre a kérdésre egyértelmű nemmel válaszolhatunk: Európának NINCS szüksége munkás kézre. Amire viszont annál nagyobb szüksége volna, az munkás a ÉSZ. És ezt az igényét az ismertetett okokból kifolyólag nem fogja tudni saját populációjából kitermelni. Épp ezért nem lehet alábecsülni annak a fontosságát, hogy Európa haladéktalanul meg kell kezdje a tudatos kvalifikált munkaerő-bevonzást. Ennek módozatait ki kell dolgozni és/vagy fel kell futtatni.

Van azonban a levezetésünknek egy másik következménye is: a jelenlegi migrációs hullám jellemzőit vizsgálva egészen nyugodtan ki lehet jelenteni: ezeknek az embereknek lehet bár szorgos kezei vannak, Európa számára hasznosítható, munkára fogható esze alig akad. Épp ezért a jelenlegi tömeges migráció mint pozitív munkaerő folyamat nem értelmezhető. Épp ellenkezőleg: ott kelt további növekedést, ahol szektorálisan munkanélküliség jellemző. Így a szociális ellátórendszer terhelésén keresztül a versenyképesség ellenében hat. Ami még rosszabb, a tendenciákat és a tapasztalatokat elnézve ez a helyzet gyermekeik számára sem javul meg nagyon, sőt romlás prognosztizálható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr297839400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pop40 2015.10.04. 04:03:05

Igen, nagyjából így van.
S sajnos úgy néz ki, az uccsó bekezdés is igazolódik.
süti beállítások módosítása