Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

A hajótörött paradoxon

2015. szeptember 24. - Ad Dio

Úszik egy klassz kis hajó a tengeren. Jól megépített, modern, kényelmes, gyors. Fain kis ladik. A kapitány és a legénység viszonya konszolidált. Egyszerre a legénység egyik tagja elkiáltja magát: ember a vízben! A hajó népe azonnal, gondolkodás nélkül lát neki a mentésnek. Írott és íratlan szabály: a hajótöröttet kimenteni kötelesség. A becsületes hajósember és a tenger farkasai közt ez tesz különbséget. Kisvártatva újabb kiáltás, újabb ember. A legénység lázban ég, mentik a bajba jutottakat. Hamarosan kisebb embercsoport bukkan fel. Majd nagyobbacska. A legénység dolgozik: mentik az embereket. Pokrócok, száraz ruha, étel, ital. Ami ilyenkor kell. A horizonton felsejlik egy hajó képe. Füst száll fel a rozoga bárkáról: tűz van a fedélzeten. Ahogy közelebb érnek, egyre több ember van a vízben. De nagyon sokan még a fedélzeten vannak, oltanak. A kapitánynak szólnak erről. Ő azonnal kiadja a parancsot: mindenkit felveszünk! Néhányan a legénységből összenéznek. Nagy a hajó, biztos? Nem lehetséges hogy inkább oltani kellene segíteni valahogy? De addigra elmegy az üzenet, az égő hajóról sorban a vízbe vetik magukat az emberek. Fogy a takaró, az étel, a hajótöröttek már a fedélzeten is alig férnek, de mentik őket. Kiáltás az őrszemektől: másik hajó tűnt fel a horizonton. Vízvonalig merülve, a legénysége izzadva szivattyúzik. De ahogy meglátják az égő hajóról kimentett embereket, sokan elhajítják a szivattyúkat és a tengerbe vetik magukat. A hajó pillanatok alatt menthetetlen lesz. A tengerből mentés már alig-alig megy. Se takaró, se élelem, hovatovább már a hajóra felvételre is várni kell. Közben az egyik matróz észreveszi az uszonyokat a vízben: cápák. Ha ez nem volna elég, vihar is készülőben. Egyre több ember a vízben, hiszen a kapitány azt ígérte, mindenkit kimentenek. A csodaerős hajó pedig lassan de biztosan megtelik. A tengerészek összesúgnak, majd zúgolódás is támad köztük. Biztos hogy ez így jó lesz? Ha még veszünk fel embert, a magunk víz és ételadagján kell majd spórolni. A kapitány letorkolja őket: szívtelen gonosz banda! Azok az emberek meghalnak ha nem segítünk! Ez teszi a tengerészt! De kapitány úr! az a hajó nem süllyedt volna el, ha nem hagyják ott a szivattyúkat! Veti ellene az egyik tiszt. Ezt zárjátok a hajófenékbe! Istenverte barbárja! A hajó vízvonalig merül, de úszik. Megmentünk mindenkit. Falfehéren lép be az őrszem. Kapitány úr, ezt látnia kell... a kapitány felhág a fedélzetre. A horizontot pásztázza. Hajók tömege úszik ott. Rozzant, roskatag bárkák sora. Lukas, viharnyűtte lélekvesztők. A fedélzeteken rongyos tömegek állnak, és mind egy irányba néz... talán a vízbe ugrást fontolgatja... az emberség teszi a tengerészt azzá ami... ha felveszi a hajótörötteket akkor elsüllyed... ha nem akkor lesüllyed...

A Nyugat valódi dilemmája nem az, hogy ki menekült és ki bevándorló. A valódi dilemma az, hogy ha az akar maradni ami, akkor úgy tűnik el kell vesznie. 

Hacsak... nincs egy harmadik út. A paradoxonok egy-egy adott rendszer jellemzői. a rendszeren belül feloldhatatlanok. Viszont mi akadályoz abban, hogy kilépjünk a rendszerből? Mit jelent ez? Nem mást mint egy vadonat új paradigmát. Új gondolkodási keretet a megrekedt kultúránknak. Lehetséges?

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr747815500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.09.25. 09:28:42

Asztal mellett ülve létezik csak ez a paradoxon. A valóságban senki sem kötelezhető olyan segítségnyújtásra, amellyel saját maga vagy mások életét, testi épségét veszélyeztetné.
Ezért azt tanítják a hajósoknak, hogy segítségnyújtási kötelezettségük van, de csak akkor kötelesek ezzel élni, ha azzal nem veszélyeztetik saját maguk vagy utasaik életét, testi épségét.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.09.25. 09:46:41

Ha már hajós hasonlatnál tartunk, akkor szerintem jól jellemzi a mostani helyzetet Unabomber Bolodok hajója című írása.
unabomber.hu/bolondok_hajoja.pdf

Ad Dio 2015.09.25. 13:32:24

@bölcsészmérnök:

Üdv! Köszönöm a hozzászólást!

Minden parabola csak egy pontig találó. Ez is. De azt hiszem átmegy a lényeg.

BéLóg 2015.10.19. 22:41:45

Szerintem telitalálat.
süti beállítások módosítása