Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

Hans dilemmája

2015. szeptember 28. - Ad Dio

Hans egy középkorú, enyhén pocakos, körszakállas fickó. Foglalkozását tekintve vendéglős. Egy lánya van, aki festőművész. Még nem futott be, de  csak idő kérdése, mert nagyon tehetséges. Van egy aktív és egy exfelesége, valamint egy fiúunokája, akit imádja Hans oldtimer Mercijét. Ebben a dologban egyeznek, így rendre eltöltenek egy kis időt hármasban. Kinéztek egy Porsche-t is, de annyira nem megy a bolt. Garázs is csak egy van. Hans jó ember. Haragosai - az egyik szomszédján és a helyi hentesen kívül - nincsenek. Rendszeresen adakozik a templomi kórusra, ha már a hangja nem teszi alkalmassá tettleges közreműködésre.  

Hans élete aránylag rendezett és boldog. Általában... Mert most megtalálta a dilemma.

A baj forrása az, hogy van neki egy berlini lakása, amit a szüleitől örökölt. Apai ágon a felmenői ügyvédek voltak Berlinben, de neki ehhez nem volt sok kedve, így megalapította a kisvendéglőjét, amit azóta is fejlesztget, bővítget. Szereti is, meg is él belőle. A berlini lakás kiadása arra jó, hogy az exfeleség felé megalapozza a havi cehhet. Nem kis összeg: 1000 euro havonta. 

A bérlője egy tanár család, akik Lengyelországból érkeztek. A férfi a berlini egyetemen tanít, a felesége eladó egy helyi boltban. Jó a kapcsolatuk. Rendben tartják a lakást, amikor találkoznak, mindig jól eldiskurálnak. Persze csak ha a nyelvi problémák nem szólnak közbe. Mert ugyebár annak ellenére, hogy a férfi évek óta itt dolgozik, azért nem tökéletesen értik egymást. Néha egészen olyan mintha külön nyelvet beszélnének. De sebaj, évente párszor a jó kapcsolatba belefér ez is.

Minden a legnagyobb rendben is lehetne, ha nem jön az az átkozott levél a városházáról. Azóta Hansnak nincs sem éjjele sem nappala.

Németország befogad. Hans ugyan nem sokat töprengett ez ideig a kérdésen, de alapvetően jónak tartja azt, hogy az országa olyanokon segítsen, akik háború elől menekülnek. Látta a képeket a TV-ben. Igazán szörnyű. Be kell fogadni őket. Igen. Épp ezért van dilemmában. Vagyis ezért is. Megkereste a berlini önkormányzat azzal, hogy az üresen álló lakását kibérelnék. Igen khm... valószínűleg elfelejtette bejelenteni a bérlőket. Menekülteket telepítenének bele. A lengyelek  ugyebár ott laknak, ez nem lehetséges, de Hans azért elgondolkodott a dolgon. 4 szoba, két fürdővel, beférne akár 8-10 ember is. 8-10 szerencsétlen ágrólszakadt, akinek nem a szabad ég alatt kellene hálnia, hanem szép fedett helyen. Vajon vigyáznának-e a lakásra? Nem valószínű. Sőt. Valószínű hogy hamarosan többezer euros károk keletkeznének. Meg hát ott vannak a lengyelek is. Ha felmondaná a bérletüket, lehet bírósághoz fordulnának... sokba kerülhetne... persze lehet meg lehetne velük egyezni?...

Az a fránya matek ne lenne!

50 euro fejenént... 10 emberrel számolva 500 euro naponta... 15.000 euro havonta...

Hans mély dilemmában van... akár a Porsche is összejöhetne...

...sőt, akár beszállhatna a lánya műterembérletébe is. Egész elképesztő, de majdnem duplájára emelkedik jövő hónaptól...

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr677848402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.09.28. 13:37:34

Az emberiség rövid és hosszú távú érdekei sokszor élesen szemben állnak egymással.
Az emberiség fennmaradása szempontjából a hosszú távú érdekek lennének a fontosak.
Az emberi agy viszont a rövidtávú érdekeknek megfelelő döntéseket hoz.
Hans ki fogja adni a lakását és meg fogja venni az új Porschét.

_Epikurosz_ 2015.10.10. 01:55:14

A bérlet _tényleg_ bizalmi kérdés németben. Ha nincs róla tíz cikk a Határátkelőn, akkor egy se. A kiadó válogat a bérlők közt, szimpátia alapon, vagy versenyeztet, hogy ki fizet érte többet. Lassan nehezebb albérletet találni, mint munkát. :D Oké, ez utóbbi túlzás, de mindkettőhöz kell a kulturált viselkedésre való hajlam, német mércével mérve, 10 másodpercen belül felmérve.
süti beállítások módosítása