Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

Európa botránya

2015. szeptember 25. - Ad Dio

Jelen pillanatban Európa egyik legnagyobb botránya egy kerítés. Helyesebben "a" Kerítés. Orbán Viktor Vasfüggönye. Ragozhatjuk még, de minek. Mindenki képben van. Aki nem, azt Isten hozta a Föld bolygón, a cukrot a legtöbb házban a kamrában vagy a kamraként funkcionáló szekrényben találja.  

Előrebocsátom, nem vagyok nagy híve a kerítéseknek vagy az elzárkózásnak. A házunknak nincs kulcsa (mondjuk nagy értékek sincsenek benne ha épp a Feleségem és a Gyerekek nincsenek otthon), a telkünk keleti határán nincs kerítés évek óta, a kocsimat sem szoktam bezárni csak kivételes esetben. Szóval nem vagyok az a nagy bezárkózós fajta. Így nem túl lelkesen figyeltem a határon kiépülő rendszert.

Viszont az érzelmek a szeretkezéshez meg a zenéléshez kellenek ugyebár. A szögesdrót kerítés egyikre sem igazán alkalmas. Így most félretenném az érzelmeket és a kerítésre mint egy funkciót betöltő eszközre fókuszálnék.

A határok őrizete egy állami feladat, minden ország számára. Európa Centruma számára a kérdés az Unió fokozatos kiépülése miatt marginalizálódott, de számunkra itt Schengen délkeleti végén, nem szűnt meg kérdés lenni. A határ őrzése egy komplex feladat, aminek van kidolgozott metodikája is. Mondhatni szakma, vagy még inkább tudomány. Ez a szakterület számos kritérium alapján osztja fel az őrzésre kijelölt határszakaszokat. A  főbb szempontok:

- domborzat

- forgalom

- kapcsolat a szomszédos országgal

- esetleges speciális tényezők

Ezek együttesen határozzák meg a határ őrizetéhez legalkalmasabb metodikát. Leginkább ahhoz vagyunk szokva, hogy a határőrizet a forgalmasabb utak mentén elhelyezett határátkelő, illetve a vasútállomások, repülőterek, kikötők mentén fókuszálódik. A bevetett eszközök főképp élőerő (rendőrség, katonaság, hol mi), kábítószer és robbanószer kereső kutyák, fémkeresők, átvilágító. Ilyesmik. Normál ügymenethez ennyi kell.

Léteznek olyan tényezők amik önmagukban vagy együttállás esetén elégtelenné teszik ezt az eszköztárat. Vessünk egy pillantást az USA Mexikói határszakaszára. Egy 3200km hosszú határról beszélünk, amiből több mint a felén az Államok határzárat épített. Drága mulatság ez. Miért? Mert túl sokan jöttek át illegálisan :-). Hova? Olyan szakaszokra épült ki a határzár, amelyek a  domborzati viszonyok és a forgalom miatt nem védhetőek másképp, vagy túl sok élőerőt igényelne a védelmük. Az ottani kerítés felépítése igazodik az igényekhez. Azokon a szakaszokon, ahol csak járművel lehet megközelíteni a határt (sivatag), ott jármű elleni fal van. Ahol gyalogosan, ott pedig hasonló szerkezet feszül, mint Orbán Viktor Botrányos Fala.

A magyar határszakasz tagolt, de zömében nehezen védhető, könnyen átjárható. Legrosszabb az alföldi szakasz, de a Drávaszög vagy a folyó felső szakasza is nyitott. Ezeken a szakaszokon a védelem - ellentétben például Szlovénia-Ausztria határával, csak élőerővel nem, vagy csak rengeteg ember bevetésével oldható meg. 

Ezt a feladatot teszi elláthatóvá a kerítés.

Mire nem jó? Példásul arra hogy mindenkit megállítson. A kerítést át lehet mászni, szét lehet vágni, alatta alagutat lehet ásni. Igen, ez így van. De nem több ezer ember számára minden egyes nap!. Az élőerővel védett határzár alkalmas arra, hogy lassítsa, nehezítse a határ illegális átlépését és a legális kapuk felé kényszeríti a belépőket.

A kerítés működik, ez nem kétséges.

Azonban a kerítés nem csak funkció, hanem egy szimbólum is. Most eltekintenék e téren a szélsőséges konnotációktól, azok sosem érdekeltek. Viszont azokat lemetszegetve is marad bőven.

A kerítés nem jó üzenet a szomszédnak. Hiába mondogatja ugyanis az ember azt, hogy ez nem ellenük épül ki, hanem az illegális határátlépők ellen, azért - főleg Schengen-EU viszonylatban - azért egy kerítés az kerítés.

Főleg rossz az üzenet, ha a kerítés két EU ország határára épül. Kitől is védjük ott magunkat? Hát igen... nem kellemes ezzel szembenézni...

A kerítés megállító erejénél is nagyobb a terelő ereje. Mint minden áramlás, a migráció is szereti a kisebb ellenállást, arra halad. Ebből a szempontból is érthető a szomszédaink berzenkedése. Főleg úgy, hogy a kerítés kiépítése idő és pénzigényes folyamat és Magyarország ebből a szempontból tagadhatatlan előnyben van. Ezzel a nem jelentéktelen ténnyel a kormánynak tisztában kell lennie. A kerítés terelő hatása ugyanis nagyon komoly hatással van a szomszédainkra, akik kiszolgáltatottnak érezhetik magukat miatta. Ezt el kell kerülni. Épp ezért a kerítést csak "féláteresztőként" szabad üzemeltetni, nem pedig "szigetelőként". A határátkelőkön biztosítani kell a megfelelő feltételek esetén a belépési lehetőséget a migránsoknak is. Ez egybevág mind az Eu joggal is és a magyar alkotmánnyal is.

Mindent egybevetve az a hisztéria, ami a kerítés körül zajlik, sokkal inkább jele annak, hogy az EU-ban mekkora káosz van és mennyire az elszabadult indulatok politizálnak az értelem helyett. Európa botránya nem a kerítés, hanem hogy a felvilágosult, racionális Európában jelenleg az irracionális babonaságok és boszorkányvádak bírnak teljhatalommal. A közös cél: a migráció folyamatának a lelassítása. Ez elképzelhetetlen hatásos határvédelem nélkül. A határok védelmére pedig helyenként elengedhetetlenül szükséges a technikai határzár valamilyen formája. A célunk felé az segítene minket, ha a a kerítés démonizálása helyett arra sarkallnák a tranzitországokat, hogy MIND fogjanak bele haladéktalanul a maguk határvédelmének a kiépítésébe. Igen, ha kell kerítéseket is húzva. Egy ponton túl minden átfordulhat. A kerítések a közös célt is szimbolizálhatják és kell is hogy szimbolizálják.

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr217828926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása