Senki Seholfalván szőlészkedne

Présház

Présház

Értem hogy gondolkodó ember, de mi hajcsa'?...

2015. szeptember 27. - Ad Dio

Az ember egy fura valami. Nagyon nehéz megmondani hogy mi motiválja. 

Ha ezt a két mondatot kissé hosszabban fejteném ki, kívánatos mennyiségű idegen szóval teletűzdelve. akkor a végén (türelmetlenek a közepén) simán mehetnétek a pénztárhoz fizetni. A szofisták óta sokan éltek és élnek meg ebből... Nem szándékozom rontani az üzletüket, így röviden és meglehetősen leegyszerűsítve tennék csak pár megjegyzést a témában.

Szerencsére az embertömeg nem ennyire mutat összetett képet.

Az tömegben élő embert alapvetően két mozgatórugó hajtja: az egyik az egoizmus (önérdek), a másik az altruizmus (csoportérdek). Ezek a motivációs alapok az ember ösztönrendszeréből származnak. Vannak olyan vélekedések is, hogy az embert az ösztönrendszere mellett egy gyökeresen eltérő motiváció is hajtja, az un. racionalitás, de szerencsére a következetes használata tömegek esetében kizárható, így nem bonyolítja a képletet. 

Az európai történelemben e két mozgatórugó tetten érhető. Amint az is, hogy az egoizmus sokkal erősebb az altruizmusnál. Ez azt jelenti, hogy olyan helyzetekben, ahol mindkét érdekkör megjelenik, az emberek többször preferálják a saját és ritkábban a csoport érdekeit. Olyan esetekben, amikor nem származik hátrányuk az altruizmusból, akkor egészséges lelkivilágú emberek többször preferálják az altruista tettet. Ilyen helyzet azonban meglehetősen ritka. Az egyéniség azonban nagyon meghatározó, hogy kinél hol keletkezik a fordulópont. Az altruizmus hagyományos szituációban ott kap szót, amikor az egoizmust irregulálisan elnyomja valami. Például ha egy túlkapást kompenzálunk. Lelkiismeret? Mondjuk...

Mit mond nekünk ez a mai napon? Nos, amit és ahogy az ember tett a közel kelet vagy épp Afrika gondjaiért, az azért volt olyan amilyen, mert vagy az egoizmus hajtotta (gyarmatosítástól a demokráciaexportig terjedő széles skála), vagy az altruizmus irányította (ensz, caritas, unicef stb).

Az egoizmus vezette csoportba tartozó projektek meglehetősen hatékonyan működtek. Legfőképpen ami a rövid távú célokat illeti. Természetéből fakadóan inkább szolgálta a nyugati civilizáció érdekeit mint a tevékenység céljául szolgáló országokét. 

Ezzel ellentétben a nyugat altruizmusa által mozgatott projektek egy-két kivételtől eltekintve nagyjából semmire nem jutottak. Ezzel természetesen nem a segélyszervezetek munkáját kívánom minősíteni. Távol álljon tőlem. Ők épp olyan keményen dolgoznak, mint a világ bármely másik "világi" szervezetének tagjai. A munkájuk nagyon fontos és hasznos. Az, hogy nem mennek semmire, nem rajtuk múlik, hanem rajtunk nyugatiakon. Meg azon a fránya tényen, hogy az altruizmus sokkal gyengébben üti bennünk a tamtamot mint az egoizmus. Mondjuk ha az egyik tam-tam, akkor a másik minimum BUMM-BUMM. A segélyszervezetek nem a nyugat "fölöslegéből" működnek, hanem konkrétan az asztalról lehulló morzsákból. Ha ez a mi lelkiismeretünk, akkor nem sokat törődünk vele... pedig talán volna itt egy-s-más...

Például az, hogy a nyugat tevékenysége oda vezetett, hogy létrehoztunk egy olyan világot, ami már nem önhordó. Ez a világ amit ma élünk, egy művi világ. Művi, vagyis az ember műve. A nyugati emberé. Ezzel nem értékítéletet mondok, hanem egy tényt közlök csupán. Ez a világ a nyugati ember alkotása és nem áll már meg a maga lábán. Igényli a fenntartást. Karbantartás és szabályozásigényes. Az un. "természet" önmagában nem tartja egyensúlyban a benne zajló folyamatokat.

Igazam van-e? Persze hogy nincs! Szerencsére az olvasóim nem holmi faszentek, hanem normális emberek, normális motivációs egyensúllyal :-D. Tenni kell rá magasról! Ezt akkor le is zárhatjuk.

Csak a teljesség kedvéért tenném fel a kérdést, hogy vajon azok a száz és százmilliók, akik ebben a magától szétdőlő világban élnek, vajon reménykedhetnek-e bármiben a korai gyors halálon kívül?

Azt hiszem jó hírem van a számukra: abban bízhatnak, hogy a közeljövőben a világ olyan fordulatot vesz, hogy az altruizmus helyére beáll az egoizmus a képletben, amennyiben a nyugati ember meg szeretné őrizni a világát. Lehet már el is indult a folyamat... ki tudja, talán meg sem áll a világbékéig.

Amen.

A bejegyzés trackback címe:

https://preshaz.blog.hu/api/trackback/id/tr387845408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2015.09.28. 11:04:16

„Csak azt tudom, hogy mi európaiak mind, ahányan csak vagyunk, bűzlünk az önzéstől, a mazochizmustól és a haláltól. Olyan rendszert hoztunk létre, amelyen belül egyszerűen lehetetlenné vált az élet; ráadásul ezt a rendszert akarjuk meghonosítani az egész világban.” Michel Houellebecq

Exploiter 2015.09.29. 13:34:44

Nincs más valid opció az egoizmuson kívül. Egy versengő társadalmat hoztunk létre, aminek az egoizmus az alapja. Azért nem találtak ki még ennél jobbat és azért sikerült többé-kevésbé az egész világon elterjednie, mert annyira közel áll az emberi alaptermészethez.
Gondoskodó, amennyire lehet. A sajátjaink közül keveset hagyunk éhenhalni. A lehetőséget szinte bárkinek megadja a felemelkedéshez, legalábbis ez a látszat.
Persze nem működhet úgy, hogy mindenkinek egyenlően jó, sőt még úgy sem, hogy a nagy többségnek jó legyen. A megtermelt javak végesek, a bolygó erőforrásai végesek, egyébként is, egyenlőtlenségek nélkül nem lenne verseny és haladás.
Csak hát a világ egy jelentős számú lakosának még csak esélye sincs. Milliárdok élnek olyan szinten, ahonnan a szabályok követésével lehetetlen kitörni, az egyetlen esélyük, ha erőszakkal veszik el, ami kell. Most még a legtöbben nem képesek erre.
Azonban a segélyszervezetek, a nyomorba utalt pénzek se fognak ezen segíteni, sőt, részben álszent, részben naív okokból csak véglegesítik ezt a kettészakadt helyzetet. Most viszont a távoli probléma házhoz jön és hirtelen nem működik az álszent megközelítés.
Fel kell vállalni, azért él a, nyugati jól, mert az afrikai rosszul és fordítva. Ha nekik van eszük, küzdenek ez ellen. Egy pár százezren most ezt teszik. Ha a nyugatinak van esze, ő ellenük küzd.
Emlékeztetőül: egy optimális, igazságos világban kb 5-6 föld bolygóra lenne szükség, hogy mindenki úgy élhessen, mint egy észak amerikai. Vagy reálisabban: 1-1,5 milliárd földlakóra...
Mindenki ezen felül felesleg, vagy potenciális ellenség.

Ad Dio 2015.09.29. 14:28:00

@Exploiter:

Hogy van-e más opció, azt nem tudom. Hiszem hogy van, de az biztos, hogy sosem válik tömegjelenséggé. Épp ezért az olyan világmegváltő ötletek, amik úgy indulnak, hogy "mostmáraztán végképp el kell gondolkoznia a nyugatnak és haladéktalanul nekilátni szétosztani mindenét a nélkülözők közt, mer'különbe' jujmegjaj", az kb. annyit ér, hogy a kimondója jobban alszik utána.

A helyzet az, hogy jelenleg én épp azt látom, hogy az egoizmusra lehet építeni egy új rendszert, amiben a kulcsszó a "fair deal". A fair deal pedig az , hogy Európa megvéd(het)i az identitását erőszakkal is ha kell, hiszen ki más viselje gondját a világnak, ha nem ő. És cserébe VALÓBAN gondját viseli a világnak. Nem úgy mint eddig tette, hogy az asztalról lehulló morzsák egy részét átjátszotta a nélkülözőknek (ahol alkalmasint tönkretette a helyi ipart, mezőgazdaságot az ingyenárú), hanem egy jól átgondolt stratágia mentén biztosítja az alapvető igények kielégítésnek LEHETŐSÉGÉT. Első ebben a körbe a víz. Ivó és öntözővíz.

Exploiter 2015.09.29. 14:57:14

@Ad Dio:

Ezt a gondolatot ismerem tőled. De ez nem ugyanaz nagyban, mint az eddigiek?
Oké, biztosítsuk a minimális szintet. Víz, élelem. Senki se éhezik, senki se hal éhen.
Cserébe a mostani demográfiai trendek csak még súlyosabb irányba lökik a társadalmat, a következő ciklusban még több víz és még több kaja kell. És így tovább. Sosem válik önszabályozóvá, hiszen a rendszer keretein kívül folyamatosan plusz erőforrásokat kap...
Plusz a globális kommunikáció korában azzal nem tudod milliók száját befogni, hogy van víz és élelem. Nyugati színvonalú életet nem tudsz nekik még csak ígérni sem.

Ad Dio 2015.09.29. 15:20:58

@Exploiter:

"De ez nem ugyanaz nagyban, mint az eddigiek?"

Az én nem tudom hogy mi LESZ belőle, de HA jól gondolom és a gyenge altruista motiváció helyét átveszi a sokkal erősebb egoista, akkor alapjaiban változhat a dolog.

Nem várj el tőlem komplex fenntarthat megoldásokat, mert ehhez én ugyancsak kevés vagyok.

De azt gondolom, hogy be kell avatkozni a folyamatokba azokon a pontokon, amik élhetetlenné teszik az életet Európán kívül. Egyik ilyen a víz, míg egy másik épp a túlnépesedés vagy épp a háborúk.. A cél mindenképpen az önszabályozó rendszer, de azt hiszem ez illúzió, nagyon sokáig nem lesz ez a rendszer önszabályozó.

De egészen más "elánnal" vágunk bele a dologba ha mindezt amolyan vasárnap délutáni cukiskodás szintjén műveljük, vagy ha a létezésünk függ tőle ;-).
süti beállítások módosítása